samobor fašnik

Grad gastronomske tradicije

 
Bogata i raznolika ponuda razlog su što gurmani rado dolaze u Samobor.

Polako, ali sigurno, Samobor je stekao reputaciju važnog gastronomskog odredišta Hrvatske i ovog dijela Europe. Tome su doprinijeli ovdašnji stanovnici i ugostitelji, koji su znali uspostaviti ravnotežu između naslijeđa, brižno čuvajući recepte predaka, i noviteta koji su neminovno ulazili u jelovnike. S vremenom su i neki od tih noviteta postali dio tradicije i vežu se uz samoborski kraj.

Gastronomija i turizam su prirodno povezani i međusobno se podupiru. Gotovo da nema turista i posjetitelja koji u Samoboru nije kušao kremšnitu i domaće specijalitete, zatražio salamu, češnofku, muštardu, popio bermet, a za vrijeme Fašnika pojeo krafnu. U istraživanju mogli su otići i korak dalje te probati delicije samoborskih ugostitelja, koji su u svoje recepte ugradili i bogatstvo ovdašnje flore i faune, osobito ljekovitog bilja, gljiva, divljači i riba.

Dodatno su ponudu obogatila i obiteljska seoska gospodarstva te samoborski vinari pa i oni izbirljivi u Samoboru sigurno mogu pronaći nešto za sebe. Bogatstvo i raznolikost, a posebno tradicionalna kuhinja, dostatna su pozivnica za dolazak u Samobor i uživanje u njegovoj gastronomiji. Dobar Vam tek!
Izdvojeno
Ugostiteljska ponuda
Bogata i raznolika ponuda Samobora kao važnog gastronomskog odredišta.
Saznaj više
Tradicionalna jela
Brižno čuvana receptura naših predaka i dalje na tanjurima oduševljava sve posjetitelje.
Saznaj više
Kuharica
Prikaz tradicijskog pripremanja hrane u Samoboru i okolici u 19. i početkom 20. stoljeća.
Saznaj više